Afrikas stora katter

Masai mara, Kenya 23-29 januari med Magnus Martinsson/N

Resan innehåller bland annat...


 • Sju dagar (fem heldagar & två halvdagar) i Masai Mara – den klassiska safari destinationen

 • Vi har stort fokus på Afrikas stora katter – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området. Vi letar även efter den mindre katten cerval

 • Stora mängder med djur i området – allt från zebror, giraffer och elefanter till antiloper och gaseller

 • Heldags game drive för att kunna följa alla tänkbara situationer utan att behöva tänka på klockan. Under 2019 års resa följde vi 5 geparder i nästan 6 timmar när de jagade gnuer

 • Vi har off-road tillstånd vilket gör att våra fordon får köra till platser andra fordon inte kommer till

 • Max fyra fotografer i varje jeep

 • Möjligheter att fotografera Masai Maras djur från låga vinklar i specialbyggda jeepar

  Lokala Maasai guider som har mycket bra lokalkunskap och förståelse för fotografering

  Vi bor i en tältcamp som ligger ca 5 min med jeep från Maasai Mara National reserve

Solen går ner i horisonten och himlen färgas orange. Över den stora vida grässavannen vandrar en grupp med antiloper och zebror, vi har placerat oss så att vi kan fotografera de vandrande djuren i silhuett mot den glödande afrikanska kvällshimlen. Sakta rör sig en giraff mot ett akaciaträd och när den så stannar upp för att beta har vi bilden klar och unisont låter vi våra kameror föreviga detta klassiska afrikanska motiv. Senare vid middagen i vår tältcamp kan vi på avstånd höra Masai Maras lejon ryta i den mörka natten. Förväntningarna inför morgonens game drive stiger, vad kommer vi att få uppleva och fotografera. Hittar vi kanske lejonen eller den mer skygga leoparden liggandes i ett träd, oavsett detta så vet vi att Masai Mara även i morgon kommer att erbjuda oss oförglömliga fotomöjligheter av både djur, fåglar och landskap.


MASAI MARA
Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Här finns ”de fem stora” – elefant, lejon, leopard, noshörning och buffel – men även gepard, zebra, olika arter antiloper och gaseller, giraff, flodhäst och krokodil för att nämna några arter. Till detta kommer även ett rikt fågelliv men över 400 arter. Alla dessa djur och fåglar tillsammans med landskapet gör området till en fantastisk fotodestination.

Basen för vår vistelse i Masai Mara är Oltepesi Tented Safari Camp. Våra chaufförer guidar oss genom den natur de växt upp i och kan utan och innan. Deras kunskaper och erfarenheter är oöverträffade i Masai Mara och en garant för att ge oss fotomöjligheter i absolut världsklass på vår safari. Våra guider är helt införstådda med vilka ljusförhållanden som är särskilt attraktivt för naturfoto och de har en enastående förmåga att ställa oss i rätt position för att hitta de motiv vi söker. Denna resa är helt inriktad mot att ge deltagarna maximal tid med de bästa fotoförutsättningarna. Under denna resa kommer vi att tillbringa hela 75 timmar på safari. Detta medför att förutsättningarna att få fantastiska bilder på savannens djur är mycket god.


EN DAG PÅ SAFARI VID OLTEPESI TENTED SAFARI CAMP
Dagen börjar vid 05.20 med att vi träffas i mässtältet där vi äter våra måltider på campen. Vi inleder med en kopp kaffe eller te och en ingefärakaka. Kort därpå möter vi upp med våra guider och chaufförer vid safarifordonen. Vi ger oss av i mörkret men anar redan nu en begynnande gryning i öster. Vi ger oss iväg på en heldags safari i Masai Mara. Kanske får vi i strålkastarnas sken se något av de nattaktiva djuren som finns i området, som tex öronhund eller ett piggsvin skymta förbi. Bara tio minuter senare kommer gryningen snabbt. Himlavalvet får i öster vackra röda toner. I detta läge letar våra chaufförer upp en lämplig förgrund, såsom exempelvis en grupp giraffer, anteloper, elefanter eller kanske ett lejon. Vi får dagens första fotosession på djurens karakteristiska silhuetter mot gryningen, vilket blir en vacker inledning på dagen. Lika fort som det kom är det magiska ljuset borta. Solen går upp och vi fortsätter att leta djur under den tidiga morgonen. Med dagg i gräset och kanske lite dimslöjor i svackorna kan vi få fantastiskt fina ljusförhållanden för foto under dagens första timmar. Ibland kan vi hitta en grupp lejon eller en gepard under de tidigare morgontimmarna. Vid denna tid på dygnet är det attraktivt foto åt alla håll och våra chaufförer gör sitt yttersta för att vi ska finna vackra lägen på savannens djur och fåglar. När det riktigt fina morgonljuset har gått över så letar vi upp en fin plats vid en flodkrök eller under ett akaciaträd där frukosten intas. Vi följer guidernas anvisningar om inom vilket område vi får hålla oss. Ofta erbjuder tiden kring måltiderna möjlighet till lite friare foto på landskap, fåglar, ödlor eller insekter. Hela tiden delger fotoreseledaren information om fototekniker som kan testas på de olika situationer vi möter. Förslag på utsnitt, komposition, brännvidder och olika fototekniker för att uppnå ett visst resultat delges deltagarna.

Efter frukost packar vi ihop och safarin drar vidare. Vid den här tiden på dagen så finns inte sällan tips från andra guider och chaufförer om sevärda händelser i området. Det kan röra sig om ett större byte som fällts av lejon, en död flodhäst som hittats i en floddal av en flock hyenor eller en stor grupp gamar som kalasar på resterna av ett lämnat villebråd. Allteftersom ljuset blir skarpare mitt på dagen så testar vi lite olika fototekniker som lämpar sig för den typ av ljus när solen står mycket högt på himlen. Någon gång mitt på dagen gör vi ett lunchstopp. Vi får på nytt möjlighet att utforska de närmaste omgivningarna. I samband med lunchstoppet så kan vi också få en liten stunds vila. Men snart är vi iväg mot nya mål igen. Någon gång efter klockan 15 så börjar ljuset åter bli lite mjukare. Vi ägnar tid åt att leta efter intressanta företeelser bland djuren på savannen. Kanske kan vi få syn på något rovdjur som förbereder sig för jakt på ett villebråd. Våra mycket erfarna guider vet hur vi ska positionera oss för att få bra fotolägen vid sådana tillfällen. Stor uppmärksamhet ges åt just kattdjurens liv och leverne. Vi får en god inblick i hur dessa djur verkligen lever och vi kan ibland få möjlighet att följa djuren under flera timmar. Vi fascineras av djurens enorma förmågor att skaffa föda och skydd till sig själva och sina ungar.

Under sena eftermiddagen står solen allt lägre. Ett vackert ljus brukar ofta infinna sig vid solnedgången, och vi försöker på nytt finna djur som kan bilda en vacker silhuett mot den nedåtgående solen. Efter solnedgången så beger vi oss så sakteliga hemåt. När vi kommer tillbaka till vår camp så är det helt mörkt. Vi får en dryg timma i våra tält innan det blir dags för gemensam middag och tillfälle att summera dagens intryck. Efter middagen erbjuds gemensamt arbete vid våra datorer där vi går igenom såväl fototekniker som digital efterbehandling av bilder. Dagen avslutas med att vi somnar in i våra tält, omgivna av savannens ljud. Kanske hör vi det märkliga ljudet från en grupp zebror, skällande sjakaler eller en grupp hyenor som ylar på avstånd.


FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. Fortbildningen anpassas efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan. Under våra dagar i Masai Mara kommer vi att ha fokus på att fotografera Afrikas stora kattdjur. Lejon, leopard och gepard är mycket vanliga i de områden vi rör oss i i Masai Mara Nature reserve. Trots vårt fokus på de stora katterna kommer inte att avstå från bra fotolägen på ”vanligare” arter. Även om ”migrationen” inte är i Masai Mara under vår vinter så finns här rikligt med betande djur och fåglar. Vi kommer att jobba mycket med ”bilden” och försöka att skapa en så bred portfolio från Masai Mara som bara möjligt. Vid soluppgång och solnedgång letar vi efter möjligheter att fotografera Masai Maras djurliv mot den färgstarka och ofta dramatiska afrikansk himlen. Dessutom kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod.

Magnus Martinsson/N

Fotograf och reseledare

MAGNUS MARTINSSON,född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.


Praktisk infoResemål: Masai Mara, Kenya 


Datum: 23 – 29 januari 2025


Resans längd: 7 dagar


Sista anmälningsdag: 1 oktober 2024


Pris: 38 900 kr
(Anmälningsavgift 7 780 kr)*


Enkelrumstillägg: Begränsad tillgång, kontakta oss för information


Ledare: Magnus Martinsson


Antal deltagare: Min 8 - Max 8


Dagsprogram


Dag 1 23/1(Lunch – Middag)
Transport med buss från Nairobi till Aitong på morgonen där vi möts av våra Masai guider för vidare transport till vår tältcamp. Efter ankomst till vår tältcamp får vi lunch och kan sedan göra oss iordning för vår första game drive. Åter i tältcampen efter mörkrets inbrott.


Dag 2–6 (24 – 28/1)(Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra heldags game drive (frukost och lunch äts ute i parken). Vi rör oss med jeep i Masai Mara och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.


Dag 7 (29/1)(Frukost – Lunch)

Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter lunch körs vi till Aitong för vidare transport med buss Nairobi. Resan avslutas på Jomo Kenyatta flygplatsen.

Mer information 


GAME DRIVES
På resan kommer vi dagligen ha game drives. Dag 2-6 kommer vi att ha heldags game drives i Masai Mara, detta för att öka våra chanser till bra bilder. Vi har off-road tillstånd vilket innebär att vi kan köra utanför vägarna. Våra game drives sker med öppna Toyota Landcrusiers som är specialbyggda så att man kan fota från lägre vinklar än i normalfallet i ett fordon av denna typ. Vi har inga restriktioner i avseende på hur många kilometer vi kan köra varje dag.


FOTOGRAFISKT LÄRANDE
På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.


Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.


FOTOUTRUSTNING
Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots. Stativ kan även vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.


KLÄDER
Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Oöma fältkläder med både långa och korta armar och ben är bästa valet.

Det kan förekomma regnskurar då vi reser precis innan den ”lilla regntiden” så är det bra att ha med sig t.ex. en regnponcho.


BOENDE
Vi bor på en tältcamp av medelstandard. Alla tält har egna duschar och toaletter. Våra måltider äts i ett ”mässtält”. Enkelrum är starkt begränsade i tältcampen.
Kontakta oss för mer information kring tillgång och pris.

WiFi finns i campen.


TILLGÄNGLIGHET
Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.


INKLUDERAT I PRISET
Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, transport med buss t/r Nairobi – Masai Mara.
Heldags gamedrives med lokala guider, Off-road tillstånd, inträdesavgifter och andra avgifter som rör nationalparken,fotoguidning, fotoworkshops.EJ INKLUDERAT I PRISET
Flyg tur och retur till Nairobi, Kenya, dricks, alkoholhaltiga drycker, visum, ev vaccinationer och medicinska tester, försäkringar och annat av personlig karaktär.

Om man vill anlända till Nairobi dagen innan resan börjar så kan vi samordna bokning av hotellnatt på hotell i närheten av mötesplatsen. Bocka i kryssrutan vid bokning om du är intresserad av en extra hotellnatt. Vi återkommer givetvis med prisförslag innan definitiv bokning av hotellnatt.MÖTESPLATS
Resan börjar och slutar i Nairobi,exakt tid plats meddelas senare. Om du ankommer dagen innan och bokat rum och transport genom oss möter vi givetvis på Jomo Kenyatta internationella flygplats.


BETALNINGSVILLKOR
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.FÖRSÄKRINGAR
Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya

flygbiljetter.


Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

AvbeställningsförsäkringHÄLSA
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.GRUPPEN OCH SPRÅK
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.RESEVILLKOR OCH RÄTTIGHETER
Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302


Denna resa är ett samarrangemang mellan Wild Nature Fotoresor AB och Nordiska Fotokurser. Wild Nature Fotoresor ställer resegaranti till Kammarkollegiet för denna resa


Boka här

Du kan också mejla din bokning till info@nordiskafotokurser.se 

 
 
 
 
 
Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)
Dubbelrum
 
 
 
JA
 
JA
NEJ
 
JA
NEJ
 
 

Kurs/Resevillkor 

Denna resa är ett samarrangemang mellan Wild Nature Fotoresor AB och Nordiska Fotokurser. Wild Nature Fotoresor ställer resegaranti till Kammarkollegiet för denna resaFör resan gäller Svenska resebyrå- och arrangörsföreningens (SRF) allmänna villkor överenskomna inom branschen den 28 juni 2018 och Wild Nature fotoresor ABs (nedan benämnd som arrangören) särskilda villkor, som är angivna nedan. De särskilda villkoren anges med kursiv text.

Researrangören har rätt att tillämpa särskilda villkor som avviker från de allmänna, om tillämpningen av särskilda villkor är motiverade av resans speciella karaktär, speciella bestämmelser om transportsättet (såsom boknings- och försäljningsvillkor för reguljära flyg), avvikande inkvarteringsvillkor på grund av resans speciella karaktär eller speciella omständigheter på resmålet. De särskilda villkoren får inte strida mot lagen om paketresor till nackdel för resenären.

De allmänna och särskilda villkoren är en del av avtalet.


1. AVTALET
1.1. Avtalet blir bindande för parterna när arrangören skriftligen(via e-mail)bekräftat resenärens beställning om inte annat avtalats. Arrangören ska bekräfta resenärens beställning utan dröjsmål. Ångerrätt gäller inte vid avtal om paketresor.


1.2. Huvudresenär är den person i vars namn avtalet har träffats. Huvudresenären anges först i färdhandlingarna eller på annat tydligt sätt. Huvudresenären är betalningsansvarig enligt avtalet. Alla ändringar och eventuell avbeställning måste ske av huvudresenären. Undantag kan göras om huvudresenären blir allvarligt sjuk och inte kan genomföra ändringen eller avbokningen. Huvudresenären ansvarar för att förse arrangören med korrekta bokningsuppgifter för övriga resenärer som omfattas av avtalet. Eventuell återbetalning sker till huvudresenären.


1.3. Om resenären är under 18 år och reser utan målsman måste detta uppges vid bokningstillfället. Vissa resor kan kräva åldersgräns som kan vara högre än 18 år. Information lämnas vid bokningstillfället.


1.4. Tiderna för avresa och hemresa i bokningsbekräftelsen är preliminära. Arrangören ska snarast och om möjligt senast 20 dagar före avresan precisera de avgångstider som ska gälla för resan.


1.5. Arrangören ska lämna allmän information om vad som gäller i fråga om pass och visum.


1.6. Arrangören ska lämna allmän information om hälsobestämmelser för resmålet.


1.7. Anslutningsresa eller specialarrangemang ingår i paketreseavtalet endast om dessa bokats tillsammans och vid ett och samma tillfälle med de tjänster som ingår i paketresan eller om dessa sålts tillsammans med övriga tjänster för ett totalpris.


1.8. Eventuella önskemål eller särskilda tjänster på resenärens begäran ingår i avtalet endast om dessa uttryckligen bekräftats skriftligen av arrangören.


1.9. Resenären är skyldig att kontrollera bokningsbekräftelsen/resehandlingarna så snart de erhållits och att alla uppgifter stämmer inklusive att namn är rättstavade och överensstämmer med passet. Eventuella felaktigheter måste påtalas snarast. Arrangören förbehåller sig rätten att ta ut en avgift motsvarande den faktiska kostnaden för att rätta felaktiga uppgifter jämte en skälig ersättning för det merarbete som rättelsen medför. Om felaktighet beror på arrangören eller någon denne anlitat, ska rättelse ske utan kostnad för resenären.


1.10. Huvudresenären ska omgående meddela arrangören eventuella ändringar av adress, e- postadress, telefonnummer eller andra uppgifter av betydelse för arrangörens möjligheter att kontakta resenären.


1.11. För vissa resor krävs ett minsta deltagarantal för att resan ska kunna genomföras. Resenären ska i så fall få tydlig information om detta senast vid bokningstillfället.


1.12. Om flygbiljetter är en del av paketresan, ska dessa användas i korrekt ordningsföljd. Resenären kan således inte använda endast en hemresebiljett när både tur och retur bokats eller endast en del av en flygsträcka. Utnyttjas inte biljetten från start, avbokas resterande delar.


2. PRIS OCH BETALNING
2.1. Priset ska anges på ett sådant sätt att hela resans pris tydligt framgår. Priset ska omfatta alla i avtalet ingående tjänster samt obligatoriska tillägg, skatter och avgifter.


2.2. Resenären ska betala resans pris senast vid den tidpunkt som framgår av avtalet.


2.3. Arrangören får i samband med bokningsbekräftelsen ta ut en första delbetalning (anmälningsavgift). Anmälningsavgiften ska vara skälig i förhållande till resans pris och omständigheterna i övrigt.


2.4. Om resenären inte betalar resans pris i enlighet med avtalet har arrangören rätt att häva avtalet och ta ut skälig ersättning.


2.5. Om inte annat uttryckligen framgår, är resans pris baserat på inkvartering för två personer i delat dubbelrum. Vid inkvartering för endast en person i dubbelrum eller större rum avsett för fler boende än en, har arrangören rätt att ta ut en tilläggsavgift.


2.5.1.Resenär som beställt del i dubbelrum måste dock vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas. Enkelrumstillägget finns angivet i priskolumnen för respektive resa/workshop. Besked huruvida enkelrumstillägget behöver erläggas eller ej erhålls innan inbetalning av slutbetalningen.


2.6. Arrangören är vidare skyldig att informera resenären om eventuella kostnader som kan tillkomma.


2.7.Anmälningsavgiften är 20% av resans pris per deltagare. Anmälningsavgiften ska vara betald senast 14 dagar efter att betalningsanvisning skickats ut av arrangören.
Slutbetalning ska ske 30 dagar innan resans/workshopens avgång. Sker anmälan senare än 30 dagar innan avresa ska hela resans/workshopens pris inbetalas inom 3 dagar.

För enstaka resor kan den första delbetalningen (anmälningsavgiften) vara på annat belopp, samt att det kan förekomma fler delbetalningar och att slutbetalning ska ske vid annan tidpunkt än 30 dagar innan resans/workshopens avgång. I dessa fall anges detta vid bokningstillfället.

För resor där arrangören tillhandahåller flygbiljetter kan betalning för flygbiljetter begäras vid bokningstillfället beroende på flygbolagets och biljettypens betalningsregler.


3. RESENÄRENS RÄTT TILL ÄNDRING OCH AVBESTÄLLNING


3.1. Resenären har rätt att ändra avtalet om arrangören medger detta. Ändringar i avtalet kan medföra tillkommande kostnader för resenären från arrangören eller annan.


3.2. Resenären har rätt att avbeställa resa. Arrangören förbehåller sig rätten att begära ersättning av resenären för de kostnader som arrangören drabbas av till följd av avbeställningen. Arrangören kan uppställa skäliga standardiserade avbeställningsavgifter baserade på tidpunkten för avbeställningen. Om arrangören inte har uppställt några standardiserade avbeställningsavgifter, har arrangören rätt till en skälig avbeställningsavgift.


3.3.Avbeställning skall ske skriftligen omedelbart då hinder för deltagande i bokad resa/workshop uppkommer. Avbeställningsdatum är den dag då avbeställning är arrangören tillhanda.
Om avbeställningen sker mer än 60 dagar innan avresa tas ett belopp motsvarande resans anmälningsavgift ut i avbeställningskostnad. Sker avbeställningen 60-31 dagar före resans start tas ett belopp motsvarande 50% av resans pris ut i avbeställningskostnad. Om avbeställningen sker 30 dagar eller mindre, före avresa sker ingen återbetalning.
Notera att om avbeställningen sker 60 dagar eller mindre, före avresa och slutbetalning ännu ej erhållits, måste resterande belopp enligt ovan betalas in omedelbart.

Då en resa/workshop påbörjats sker ingen återbetalning från arrangören för delar av resan/workshopensom ej utnyttjas.

Priserna är baserade på gruppdeltagande och återbetalning sker inte för någon del av programmet som Ni ej avser delta i. Återbetalning sker ej till deltagare som ej avslutar resan/workshopen, vilket skälet än må vara.
I de fall där flygbiljetter är bokade av arrangören och redan är utställda samt helt eller delvis betalda utgår ingen återbetalning för flygbiljetten.


4. RESENÄRENS RÄTT ATT ÖVERLÅTA AVTALET


4.1. Resenären får överlåta avtalet till någon som uppfyller alla villkor för att få delta i resan. Ett sådant villkor kan t.ex. vara att transportföretag eller annan som arrangören anlitat enligt gällande regler ska godta byte av resenär. Resenären måste i skälig tid före avresan underrätta arrangören eller återförsäljaren om överlåtelsen. Underrättelse som gjorts senast sju dagar före avresa anses alltid ha gjorts i skälig tid.


4.2. Arrangören får ta ut en skälig avgift för överlåtelsen. Avgiften får inte överstiga kostnaderna som överlåtelsen medför för arrangören. Arrangören ska visa hur kostnaden beräknats.


4.3. Överlåtaren och förvärvaren är solidariskt ansvariga gentemot arrangören eller återförsäljaren för allt vad som återstår att betala för resan och för de extra kostnader som överlåtelsen medför.


5.ÄNDRINGAR FÖRE AVRESAN


5.1.Ändring av avtalsvillkor
Arrangören har rätt att göra ändringar i avtalet förutsatt att arrangören informerar resenären om ändringen på ett klart, begripligt och tydligt sätt på ett varaktigt medium. Om ändringen är obetydlig, till exempel mindre ändringar av flygtider, har resenären inte rätt till prisavdrag eller skadestånd. Vid väsentliga ändringar av resan ska resenären, om möjligt, erbjudas en alternativ resa eller rätt att säga upp avtalet utan avbeställningsavgift.


5.2.Ändring av priset

5.2.1. Arrangören får höja priset för resan om höjningen beror på ändringar i bränslekostnader, skatter och offentliga avgifter eller valutakurser.


5.2.2. Resans pris får höjas med ett belopp som motsvarar resenärens andel av den kostnadsökning som arrangören drabbas av. Rätt till prishöjning föreligger endast om kostnadsökningen sammanlagt överstiger 100 kronor per bokning.


5.2.3. Resans pris ska sänkas om arrangörens kostnader, av skäl som angivits ovan, minskar med sammanlagt minst 100 kronor per bokning. Arrangören får vid prissänkning göra avdrag för faktiska administrativa kostnader.


5.2.4. Arrangören ska så snart som möjligt underrätta resenären om prisförändringarna. Underrättelsen ska innehålla en motivering till ändringen och en uträkning.


5.2.5. Priset får inte höjas och behöver inte heller sänkas under de sista 20 dagarna före den avtalade avresedagen.


5.2.6. Arrangören kan i sina särskilda villkor avstå från rätten att höja priset enligt 5.2.1. I så fall behöver arrangören inte heller sänka priset enligt 5.2.3.


5.2.7.Wild Nature Fotoresor AB avstår från rätten att höja priset enligt 5.2.1, dock är ändringar i bränslekostnader och offentliga avgifter som så t.ex.nationalparksavgifter undantaga.


5.2.8.Minimiantal deltagare för genomförande av resa/workshop anges i resans/workshopens faktaruta. Om minimiantal ej uppnås kan resan ofta genomföras mot ett pristillägg istället för att ställas in. Om pristillägget överstiger 8 % av resans totalpris, äger resenären rätt att säga upp reseavtalet.


5.3.Resenärens rätt att säga upp avtalet utan avbeställningsavgift


5.3.1. Om resenären vill säga upp avtalet på grund av en väsentlig ändring, t.ex. om priset höjs med mer än 8% av paketresans totalpris, måste resenären meddela arrangören att avtalet sägs upp inom en av researrangören angiven skälig tid från det att arrangören informerade resenären om ändringen. Gör resenären inte det blir resenären bunden av det nya avtalet.


5.3.2. Om paketreseavtalet sägs upp ska arrangören utan onödigt dröjsmål och senast 14 dagar efter det att avtalet sades upp återbetala hela resans pris.


5.4.Arrangörens och resenärens rätt att säga upp avtalet vid oundvikliga och extraordinära händelser


5.4.1. Både arrangören och resenären har rätt att säga upp avtalet om genomförandet av paketresan eller transporten av passagerare till resmålet väsentligen påverkas av oundvikliga och extraordinära händelser på resmålet eller i dess omedelbara närhet. Med oundvikliga och extraordinära omständigheter avses till exempel allvarliga säkerhetsproblem som krig, terrorism, utbrott av allvarlig sjukdom eller naturkatastrofer. Resenären har i sådana fall rätt att säga upp avtalet utan att betala någon avbeställningsavgift. Om arrangören säger upp avtalet i enlighet med denna punkt har resenären inte rätt till skadestånd. Resenären har i sådana fall rätt till full återbetalning på det sätt som följer av 5.3.2.


5.4.2. Resenären har inte rätt att säga upp avtalet om de oundvikliga och extraordinära händelserna var allmänt kända vid tidpunkten när avtalet ingicks.


5.4.3.För att utreda om händelsen är av sådan allvarlig karaktär som ovan angivits ska sakkunniga svenska eller internationella myndigheter rådfrågas. Från och med 14 dagar innan avresa är en gällande avrådan från UD grund för uppsägning om avrådan omfattar tidpunkten för resenärens resa. En gällande avrådan från UD ska också anses utgöra grund för uppsägning om det i annat fall står klart att de omständigheter som ligger till grund för avrådan påverkar eller kommer att påverka resmålet vid tidpunkten för resenärens resa.


5.4.4.Arrangören förbehåller sig rätten att ställa in en resa/workshop innan avgång, pga. för få antal deltagare. Se vidare punkt 2.8. I en sådan situation återbetalas all betalning för resan/workshopen till deltagarna.


5.4.5. Arrangören är, oavsett anledning till inställandet av resa/workshop, ej skyldig att ersätta deltagare för utgifter såsom flygbiljetter, visum- och passkostnader, utrustning inför resan/workshopen eller andra utgifter som är relaterade till resan/workshopen.


6.ARRANGÖRENS ANSVAR FÖR PAKETRESANS GENOMFÖRANDE


6.1.Bristande genomförande

Om en resetjänst inte genomförs enligt avtalet ska arrangören avhjälpa felet inom skälig tid. Arrangören är dock inte skyldig att avhjälpa felet om det är omöjligt eller om avhjälpandet skulle medföra oproportionerliga kostnader. Om arrangören inte avhjälper felet kan resenären ha rätt till prisavdrag och skadestånd.


6.2.Väsentliga fel
6.2.1. Om efter avresan en väsentlig del av de avtalade tjänsterna inte kan tillhandahållas, ska arrangören om möjligt ordna likvärdiga eller minst likvärdiga alternativ utan extra kostnad för resenären. Kan arrangören inte erbjuda detta, får arrangören erbjuda alternativ av lägre kvalitet i förening med skäligt prisavdrag. Resenären får endast avvisa sådana alternativ om dessa inte kan anses vara jämförbara med dem som skulle tillhandahållits enligt avtalet eller om erbjudet prisavdrag inte kan anses vara skäligt.


6.2.2. Kan arrangören inte erbjuda något alternativ eller om resenären har rätt att avvisa sådana alternativ enligt 6.2.1., kan resenären ha rätt till prisavdrag och skadestånd.


6.2.3. Vid fel som väsentligen påverkar genomförandet av paketresan och som arrangören inte har avhjälpt inom skälig tid får resenären säga upp avtalet och kan även ha rätt till prisavdrag och skadestånd.


6.2.4. Kan arrangören inte erbjuda något alternativ eller om resenären har rätt att avvisa sådana alternativ enligt 6.2.1., eller om resenären har sagt upp avtalet enligt 6.2.3 har resenären rätt till likvärdig hemtransport utan onödigt dröjsmål och utan extra kostnad om paketresan innefattar transport och resenären befinner sig på resmålet.


6.3.Ändring av färdplan och förseningar
Ändring av färdplan kan komma att ske om så är tvunget. Väder, myndigheter, tillgång till ankringsplats, politiska förhållanden och andra faktorer kan framtvinga förändringar av resans-/workshopens färdplan. Flygbolag kan ändra sina flygtider eller linjesträckningar vilket också kan påverka resans-/workshopens färdplan, vilken därför alltid är preliminär. Att delta på denna typ av resa/workshop innebär att acceptera omständigheter över vilka inte researrangör kan råda. I och med att anmälan skett accepterar deltagaren detta faktum. Arrangören förbehåller sig rätten att företa ändringar av för resorna/workshops gällande avtalsvillkor, men gör alltid detta med deltagarens bästa som mål. Deltagare har ingen rätt till ersättning efter dylika ändringar av färdplan. Om en resa/workshop blir försenad, eller om en resas/workshops färdplan måste ändras på grund av dåligt väder, vägförhållanden, förseningar av transportfordon, staters intervention eller andra eventualiteter, som t.ex. konkurser och/eller strejker hos flyg- och transportbolag, som arrangören eller dess agenter ej råder över, är priset för dessa förseningar och ändringar ej inräknade i priset.


6.4.Ansvarsbegränsning
Arrangören, agenter och anställda kungör att de endast agerar som agenter för ägare, entreprenörer och leverantörer av transportmedel och alla därtill hörande rese- och workshopstjänster och tar inte på sig något ansvar för extra kostnad, personskada, förlust eller skada av tillhörigheter som är ett direkt resultat av naturkatastrof, försening, karantän, strejk, stöld, snatteri, terrorism eller annat som vi ej råder över. Ändringar i färdplanen kan göras för att anpassa resan/workshopen till omständigheterna. Vid deltagares sjukdom eller olycksfall, ombord eller iland, som kräver evakuering och/eller hemsändande av deltagare vilar betalningsansvaret för dessa tjänster helt hos deltagaren själv. Arrangören råder Er att teckna rese- och olycksfallsförsäkring för att täcka kostnader i en dylik situation. Om deltagaren inte har tecknat sådan försäkring, vilar betalningsansvaret fortfarande på deltagaren och arrangören avsäger sig allt ansvar.


7.OM PRISAVDRAG OCH SKADESTÅND
7.1. Prisavdrag utgår inte om arrangören kan visa att felet beror på resenären.


7.2. Resenären har inte rätt till skadestånd om arrangören visar att felet beror på resenären eller på tredje part som saknar anknytning till tillhandahållandet av resetjänster som ingår i paketresan, eller om felet beror på oundvikliga och extraordinära händelser.


7.3. Om felet beror på någon som arrangören har anlitat, är arrangören fri från skadeståndsansvar enligt dessa resevillkor endast om också den som arrangören har anlitat skulle vara fri enligt den bestämmelsen. Detsamma gäller om felet beror på någon annan i ett tidigare led.


7.4. Rätt till skadestånd på grund av att arrangören ställt in resan föreligger inte om arrangören visar att färre personer än ett i avtalet angivet minimiantal anmält sig till resan och resenären inom en i avtalet angiven tid skriftligen underrättas om att resan ställts in.
Meddelande om att en resa ställs in ska lämnas senast
– 20 dagar före avresa om resan varar längre än 6 dagar
– 7 dagar före avresa om resan varar mellan 2 och 6 dagar
– 48 timmar innan avresa om resan varar kortare än 2 dagar


7.5. Skadestånd enligt dessa villkor omfattar ersättning för ren förmögenhetsskada, personskada och sakskada. Resenären är skyldig att i möjligaste mån begränsa skadan.


7.6. Om inte annan begränsning följer av paketreselagen eller annan tvingande lagstiftning är arrangörens ansvar för skada begränsad till tre gånger paketresans pris. Denna begränsning gäller dock inte vid personskada eller vid skada som orsakats uppsåtligen eller av oaktsamhet.


8.REKLAMATION


8.1. Resenären får endast åberopa fel i de avtalade tjänsterna om denne inom skälig tid efter det att denne märkt eller bort märka felet underrättar arrangören eller återförsäljaren om felet. Detta ska ske snarast och om möjligt på resmålet. Vid fastställande av eventuellt prisavdrag eller ersättning för skador beaktas den tidpunkt då resenären reklamerat om ett sådant meddelande hade inneburit att arrangören kunde ha avhjälpt felet.


8.2. Utan hinder av punkt 8.1 får resenären åberopa fel om arrangören eller återförsäljaren har handlat grovt vårdslöst eller i strid mot tro och heder.


9.RESENÄRENS ANSVAR UNDER RESAN


9.1.Arrangörens anvisningar
Resenären är skyldig att följa de anvisningar för resans genomförande som lämnas av reseledaren eller av annan person som arrangören anlitar. Resenären är skyldig att respektera de ordningsregler som gäller för resan och på resmålet och uppträda så att medresenärer eller andra inte störs. Om resenären på ett väsentligt sätt bryter mot detta, kan arrangören häva avtalet utan att resenären har rätt till ersättning eller återbetalning.


9.2.Resenärens ansvar för skada
Resenären är ansvarig för eventuellt skadestånd i anledning av skada som resenären genom vårdslöshet vållar arrangören.


9.3.Resenärens ansvar för formaliteter


9.3.1. Resenären är själv ansvarig för att iaktta nödvändiga formaliteter för resans genomförande, som till exempel innehav av giltigt pass, visum, vaccinationer, och försäkring.


9.3.1.1.Arrangören råder deltagare att teckna reseförsäkringsom även inkluderar sjuktransporter både på plats och hem. Även avbeställningsskydd rekommenderas ifall en situation uppstår då Ni blir tvungen att avbeställa resan/workshopen.


9.3.1.2.För att delta i en resa/workshop med oss måste Ni ha allmänt god hälsa. Det är viktigt att deltagare med medicinska besvär och deltagare med krav på speciell kosthållning meddelar arrangören om detta innan resan. Rådfråga oss om resan/workshopen ställer höga krav på Er hälsa och om den passar Er eller inte. Reseledaren/Workshopledaren har rätt att förklara en deltagare oförmögen att genomföra resan/workshopen vid valfri tidpunkt under resan/workshopen, om han anser att deltagarens hälsa ej motsvarar kraven eller om deltagaren äventyrar sin egen och/eller andra deltagares säkerhet. Återbetalning sker inte vid ett dylikt tillfälle. Genom att betala anmälningsavgiften intygar deltagaren att han/hon ej lider av fysiska eller psykiska besvär som skulle kunna utsätta denne och/eller andra deltagare för fara under resan/workshopen.


9.3.2. Resenären ska för samtliga i paketresan ingående transporttjänster ha avslutat check-in i enlighet med resplan eller annan anvisning från arrangören eller transportören.


9.3.3. Resenären är själv ansvarig för alla kostnader som uppkommer på grund av brister i nämnda formaliteter, till exempel hemtransport till följd av avsaknad av pass, om inte bristerna orsakats av felaktig information från arrangören eller återförsäljaren.


9.3.4. Resenären ansvarar för att ta del av information som tillhandahållits av arrangören.


9.4.Avvikande från arrangemanget
Resenär som efter det att resan påbörjats avviker från arrangemanget är skyldig att meddela detta till arrangören eller dennes representant.


10.ARRANGÖRENS SKYLDIGHET ATT TILLHANDAHÅLLA ASSISTANS
Om resenären befinner sig i svårigheter under resan är arrangören skyldig att utan onödigt dröjsmål ge lämplig hjälp. Sådan hjälp kan till exempel vara information om hälso- och sjukvårdstjänster, lokala myndigheter och konsulärt stöd. Arrangören har rätt att ta ut en skälig avgift för sådan hjälp om situationen orsakats uppsåtligen eller av oaktsamhet från resenärens sida.


10.TVISTLÖSNING
Parterna bör försöka lösa tvist som gäller tolkningen eller tillämpningen av avtalet på egen hand. Om parterna inte kan enas, kan tvisten prövas av Allmänna reklamationsnämnden (ARN), Box 174, 101 23 Stockholm, www.arn.se, eller av allmän domstol. En tvist kan även prövas via EU-kommissionens onlineplattform: http://ec.europa.eu/odr.


11.Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302


De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.


Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Arrangören kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har arrangören enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om de hamnar på obestånd.


Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302 läser du här.