Mandelblom och böljande jordbrukslandskap

Andalusien, Spanien med Frida Hermansson 6-11 Februari 2025

Resan innehåller bland annat...


  • 6 dagars landskapsfoto i Andalusiens vackra och varierade natur

  • Liten grupp, ENDAST 6 DELTAGARE, gör att det finns gott om tid för individuell handledning så att du kan få ut så mycket som möjligt av ditt fotograferande

  • Blommande mandelträd på Sierra Nevadas sluttningar

  • Trollsk korkekskog och spännande kust

  • Böljande jordbrukslandskap med oändliga möjligheter till grafiska kompositioner

  • Fokus på landskapsfoto och stor möjlighet att prova nya tekniker

  • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

ANDALUSIEN
Andalusiens natur är vacker och varierad, mellan böljande jordbrukslandskap och korkekslundar finns flera naturreservat och nationalparker med skyddad och orörd natur. Bergskedjan Sierra Nevada tronar upp sig med snöklädda toppar och längre ned längs sluttningarna besöker vi området som kallas Alpujarras, också känt för sina mandelträd. Längst i söder finns en dramatisk och vacker kustlinje med spännande klippformationer som inbjuder till både stora vyer som mindre utsnitt. Följer man de ringlande vägarna längre upp mot bergen stöter man på trollsk korkekskog där ofta dimman dröjer sig kvar.
I februari är det vår här och landskapet grönskar och blomstrar. Temperaturen är behaglig och i de varierade landskapet finns det mesta som kan trigga en landskapsfotograf.


KUST OCH KORKEKAR
Sydkusten består inte bara av hotellkomplex och långa sandstränder, här finns även vackra naturområden med stenstränder, spännande klippformationer och sandstenar i fantasieggande mönster och former. Vi har en morgon vid kusten utanför Tarifa där vi anar Tanger på andra sidan bukten när solen väl börjat stiga. Vi följer bergen uppåt mot nationalparken Alcornocales och de trollska korkekskogarna där dimmorna ofta dröjer sig kvar.


MANDELBLOMNING, JORDBRUKSLANDSKAP OCH VACKRA VYER
Vår resa går via de böljande jordbrukslandskapen kring Montellano. Den här tiden på året är det ett grafiskt lapptäcke av åkrar, vissa gröna, andra nyplöjda, mellan dem går små ringlande hjulspårsvägar, överallt hittar vi linjer och former.

Här och var står det några ensamma träd. Motiven är många och det är läge att släppa loss kreativiteten. Vi kan även ta oss upp i bland bergen och få en vy över landskapet i morgondiset.

Färden går vidare genom korkekslundar och betesmarker, högre upp i Alcornocales berg och vidare mot Grazalema där vi bor vackert och avskilt på en ranch med motiven utanför dörren. Morgonen inleds med att vi tar oss högt upp till en vacker utskiksplats med en storslagen vy innan vi beger oss vidare mot Sierra Nevadas sluttningar, Alpujarras och de blommande mandelträden.

Färden går på ringlande bergsvägar och genom små vita, idylliska byar. Dagtid hinner vi besöka några av byarna för lunch och det finns tid att strosa på egen hand. Morgon och kväll ägnar vi oss åt att leta efter de bästa platserna med blommande träd och aktuella ljusförhållanden. Eftersom vi befinner oss på ganska hög höjd finns det många möjligheter till olika utsnitt och lek med ljus och skuggspel.


FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan.

Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan. Under våra dagar i Andalusien är landskapsfotografering i fokus och Frida kommer att lära ut olika tekniker som kan förstärka känslan i dina bilder. Vi kommer även att jobba både med ”de stora landskapen” och ”de små landskapen”.

Frida Hermansson

Fotograf och reseledare

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Hemsida:www.fridahermansson.com


Praktisk infoResemål: Spanien, Andalusien


Datum: 6 – 11 februari 2025


Resans längd: 6 dagar


Sista anmälningsdag: 31 december 2024


Pris: 17 900kr
(Anmälningsavgift 3 580 kr)*


Enkelrumstillägg: 3 000 kr


Ledare: Frida Hermansson


Antal deltagare: Min 6-Max 6


Dagsprogram


Dag 1 (6/2)(Lunch – Middag)
Ankomst till Malaga under dagen och på flygplatsen väntar vår reseledare. Härefter följer en resa på ca. 3 timmar innan vi når vår första destination, Tarifa. Efter att vi har checkat in och gjort oss hemmastadda hinner vi förhoppningsvis ut för vår första fotosession.


Dag 2 (7/2)(Frukost – Lunch – Middag)
Tidigt på morgonen beger vi oss upp i bergen, mot Alcornocales nationalpark och den trollska korkekskogen. Har vi tur så ligger det stämningsfull dimma i skogen.
Vi kommer tillbaka till hotellet och äter lunch i Tarifa för att sedan åka mot Alpujarras och de blommande mandelträden. Kanske hinner vi med en kvällsfotografering.


Dag 3-4 (8-9/2)(Frukost – Lunch – Middag)
Morgonfotografering längs Alpujarras sluttningar, blommande mandelträd och utsikt mot Sierra Nevada.
Lunch och egentid i någon av de vackra vita bergsbyarna.
Kvällsfotografering mandelblom. På eftermiddagen dag 4 tar vi oss mot Grazalema.


Dag 5 (10/2)(Frukost – Lunch – Middag)
Morgonfotografering Grazalema, därefter tillbaka till hotellet för frukost innan vi åker vidare mot Montellano.
Kvällfotografering i de böljande jordbrukslandskapen utanför Montellano.
Vi bor på hotell i byn.


Dag 6 (11/2)(Frukost)
Morgonfotografering Montellano med omnejd. Efter lunch transfer till Malaga Airport för vidare resa hem.

Mer information 


FOTOGRAFISKT LÄRANDE
På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.


FOTOUTRUSTNING
Landskapet bjuder på stor variation och det finns motiv i både stort som smått. Därför rekommenderar vi att ni tar med er en vidvinkel (14-24 mm eller liknande), ett normal zoom t ex 24-70 alternativt någon fast optik såsom 24mm / 35mm / 50mm samt ett kortare tele t ex 70-200 mm som passar bra för de stora vyerna. Även ett makro kan komma väl till pass för detaljer.
Stativ rekommenderas! Samt gärna någon form av fjärrutlösare (även timer går bra).
Gråfilter och polariseringsfilter kan vara bra att ha med sig. Även regnskydd till kameran.


KLÄDER
Det kan vara lite kyligt på morgnar och kvällar så en varm tröja / tunn jacka är bra att ha med. På dagarna ligger temperaturen ofta kring 20 grader. Bekväma vandringskläder och kängor är att rekommendera samt regnställ. Komplettera gärna med sandaler / träningsskor att ha på hotellet eller under transportsträckor.


BOENDE
Boendet är i olika guesthouse och av medelstandard.


TILLGÄNGLIGHET
Boendet har inga direkta begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga.Vår minibuss är inte tillgänglighetsanpassad.


INKLUDERAT I PRISET
Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från Malaga flygplats samt moms.


EJ INKLUDERAT I PRISET
Resa tur och retur Malaga, dricks, försäkringar, ev medicinska tester eller vaccinationer, avbeställningsskydd, drycker måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.


MÖTESPLATS
Resan startat och avslutas på Malagas flygplats. Vår reseledare möter dig där. Exakt tid meddelas senare.
BETALNINGSVILLKOR
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.FÖRSÄKRINGAR
Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya

flygbiljetter.


Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

AvbeställningsförsäkringHÄLSA
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.GRUPPEN OCH SPRÅK
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.RESEVILLKOR OCH RÄTTIGHETER
Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302


Denna resa är ett samarrangemang mellan Wild Nature Fotoresor AB och Nordiska Fotokurser. Wild Nature Fotoresor ställer resegaranti till Kammarkollegiet för denna resa


Boka här

Du kan också mejla din bokning till info@nordiskafotokurser.se 

 
 
 
 
 
Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)
Dubbelrum
 
 
 
JA
 
JA
NEJ
 
JA
NEJ
 
 

Kurs/Resevillkor 

Denna resa är ett samarrangemang mellan Wild Nature Fotoresor AB och Nordiska Fotokurser. Wild Nature Fotoresor ställer resegaranti till Kammarkollegiet för denna resaFör resan gäller Svenska resebyrå- och arrangörsföreningens (SRF) allmänna villkor överenskomna inom branschen den 28 juni 2018 och Wild Nature fotoresor ABs (nedan benämnd som arrangören) särskilda villkor, som är angivna nedan. De särskilda villkoren anges med kursiv text.

Researrangören har rätt att tillämpa särskilda villkor som avviker från de allmänna, om tillämpningen av särskilda villkor är motiverade av resans speciella karaktär, speciella bestämmelser om transportsättet (såsom boknings- och försäljningsvillkor för reguljära flyg), avvikande inkvarteringsvillkor på grund av resans speciella karaktär eller speciella omständigheter på resmålet. De särskilda villkoren får inte strida mot lagen om paketresor till nackdel för resenären.

De allmänna och särskilda villkoren är en del av avtalet.


1. AVTALET
1.1. Avtalet blir bindande för parterna när arrangören skriftligen(via e-mail)bekräftat resenärens beställning om inte annat avtalats. Arrangören ska bekräfta resenärens beställning utan dröjsmål. Ångerrätt gäller inte vid avtal om paketresor.


1.2. Huvudresenär är den person i vars namn avtalet har träffats. Huvudresenären anges först i färdhandlingarna eller på annat tydligt sätt. Huvudresenären är betalningsansvarig enligt avtalet. Alla ändringar och eventuell avbeställning måste ske av huvudresenären. Undantag kan göras om huvudresenären blir allvarligt sjuk och inte kan genomföra ändringen eller avbokningen. Huvudresenären ansvarar för att förse arrangören med korrekta bokningsuppgifter för övriga resenärer som omfattas av avtalet. Eventuell återbetalning sker till huvudresenären.


1.3. Om resenären är under 18 år och reser utan målsman måste detta uppges vid bokningstillfället. Vissa resor kan kräva åldersgräns som kan vara högre än 18 år. Information lämnas vid bokningstillfället.


1.4. Tiderna för avresa och hemresa i bokningsbekräftelsen är preliminära. Arrangören ska snarast och om möjligt senast 20 dagar före avresan precisera de avgångstider som ska gälla för resan.


1.5. Arrangören ska lämna allmän information om vad som gäller i fråga om pass och visum.


1.6. Arrangören ska lämna allmän information om hälsobestämmelser för resmålet.


1.7. Anslutningsresa eller specialarrangemang ingår i paketreseavtalet endast om dessa bokats tillsammans och vid ett och samma tillfälle med de tjänster som ingår i paketresan eller om dessa sålts tillsammans med övriga tjänster för ett totalpris.


1.8. Eventuella önskemål eller särskilda tjänster på resenärens begäran ingår i avtalet endast om dessa uttryckligen bekräftats skriftligen av arrangören.


1.9. Resenären är skyldig att kontrollera bokningsbekräftelsen/resehandlingarna så snart de erhållits och att alla uppgifter stämmer inklusive att namn är rättstavade och överensstämmer med passet. Eventuella felaktigheter måste påtalas snarast. Arrangören förbehåller sig rätten att ta ut en avgift motsvarande den faktiska kostnaden för att rätta felaktiga uppgifter jämte en skälig ersättning för det merarbete som rättelsen medför. Om felaktighet beror på arrangören eller någon denne anlitat, ska rättelse ske utan kostnad för resenären.


1.10. Huvudresenären ska omgående meddela arrangören eventuella ändringar av adress, e- postadress, telefonnummer eller andra uppgifter av betydelse för arrangörens möjligheter att kontakta resenären.


1.11. För vissa resor krävs ett minsta deltagarantal för att resan ska kunna genomföras. Resenären ska i så fall få tydlig information om detta senast vid bokningstillfället.


1.12. Om flygbiljetter är en del av paketresan, ska dessa användas i korrekt ordningsföljd. Resenären kan således inte använda endast en hemresebiljett när både tur och retur bokats eller endast en del av en flygsträcka. Utnyttjas inte biljetten från start, avbokas resterande delar.


2. PRIS OCH BETALNING
2.1. Priset ska anges på ett sådant sätt att hela resans pris tydligt framgår. Priset ska omfatta alla i avtalet ingående tjänster samt obligatoriska tillägg, skatter och avgifter.


2.2. Resenären ska betala resans pris senast vid den tidpunkt som framgår av avtalet.


2.3. Arrangören får i samband med bokningsbekräftelsen ta ut en första delbetalning (anmälningsavgift). Anmälningsavgiften ska vara skälig i förhållande till resans pris och omständigheterna i övrigt.


2.4. Om resenären inte betalar resans pris i enlighet med avtalet har arrangören rätt att häva avtalet och ta ut skälig ersättning.


2.5. Om inte annat uttryckligen framgår, är resans pris baserat på inkvartering för två personer i delat dubbelrum. Vid inkvartering för endast en person i dubbelrum eller större rum avsett för fler boende än en, har arrangören rätt att ta ut en tilläggsavgift.


2.5.1.Resenär som beställt del i dubbelrum måste dock vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas. Enkelrumstillägget finns angivet i priskolumnen för respektive resa/workshop. Besked huruvida enkelrumstillägget behöver erläggas eller ej erhålls innan inbetalning av slutbetalningen.


2.6. Arrangören är vidare skyldig att informera resenären om eventuella kostnader som kan tillkomma.


2.7.Anmälningsavgiften är 20% av resans pris per deltagare. Anmälningsavgiften ska vara betald senast 14 dagar efter att betalningsanvisning skickats ut av arrangören.
Slutbetalning ska ske 30 dagar innan resans/workshopens avgång. Sker anmälan senare än 30 dagar innan avresa ska hela resans/workshopens pris inbetalas inom 3 dagar.

För enstaka resor kan den första delbetalningen (anmälningsavgiften) vara på annat belopp, samt att det kan förekomma fler delbetalningar och att slutbetalning ska ske vid annan tidpunkt än 30 dagar innan resans/workshopens avgång. I dessa fall anges detta vid bokningstillfället.

För resor där arrangören tillhandahåller flygbiljetter kan betalning för flygbiljetter begäras vid bokningstillfället beroende på flygbolagets och biljettypens betalningsregler.


3. RESENÄRENS RÄTT TILL ÄNDRING OCH AVBESTÄLLNING


3.1. Resenären har rätt att ändra avtalet om arrangören medger detta. Ändringar i avtalet kan medföra tillkommande kostnader för resenären från arrangören eller annan.


3.2. Resenären har rätt att avbeställa resa. Arrangören förbehåller sig rätten att begära ersättning av resenären för de kostnader som arrangören drabbas av till följd av avbeställningen. Arrangören kan uppställa skäliga standardiserade avbeställningsavgifter baserade på tidpunkten för avbeställningen. Om arrangören inte har uppställt några standardiserade avbeställningsavgifter, har arrangören rätt till en skälig avbeställningsavgift.


3.3.Avbeställning skall ske skriftligen omedelbart då hinder för deltagande i bokad resa/workshop uppkommer. Avbeställningsdatum är den dag då avbeställning är arrangören tillhanda.
Om avbeställningen sker mer än 60 dagar innan avresa tas ett belopp motsvarande resans anmälningsavgift ut i avbeställningskostnad. Sker avbeställningen 60-31 dagar före resans start tas ett belopp motsvarande 50% av resans pris ut i avbeställningskostnad. Om avbeställningen sker 30 dagar eller mindre, före avresa sker ingen återbetalning.
Notera att om avbeställningen sker 60 dagar eller mindre, före avresa och slutbetalning ännu ej erhållits, måste resterande belopp enligt ovan betalas in omedelbart.

Då en resa/workshop påbörjats sker ingen återbetalning från arrangören för delar av resan/workshopensom ej utnyttjas.

Priserna är baserade på gruppdeltagande och återbetalning sker inte för någon del av programmet som Ni ej avser delta i. Återbetalning sker ej till deltagare som ej avslutar resan/workshopen, vilket skälet än må vara.
I de fall där flygbiljetter är bokade av arrangören och redan är utställda samt helt eller delvis betalda utgår ingen återbetalning för flygbiljetten.


4. RESENÄRENS RÄTT ATT ÖVERLÅTA AVTALET


4.1. Resenären får överlåta avtalet till någon som uppfyller alla villkor för att få delta i resan. Ett sådant villkor kan t.ex. vara att transportföretag eller annan som arrangören anlitat enligt gällande regler ska godta byte av resenär. Resenären måste i skälig tid före avresan underrätta arrangören eller återförsäljaren om överlåtelsen. Underrättelse som gjorts senast sju dagar före avresa anses alltid ha gjorts i skälig tid.


4.2. Arrangören får ta ut en skälig avgift för överlåtelsen. Avgiften får inte överstiga kostnaderna som överlåtelsen medför för arrangören. Arrangören ska visa hur kostnaden beräknats.


4.3. Överlåtaren och förvärvaren är solidariskt ansvariga gentemot arrangören eller återförsäljaren för allt vad som återstår att betala för resan och för de extra kostnader som överlåtelsen medför.


5.ÄNDRINGAR FÖRE AVRESAN


5.1.Ändring av avtalsvillkor
Arrangören har rätt att göra ändringar i avtalet förutsatt att arrangören informerar resenären om ändringen på ett klart, begripligt och tydligt sätt på ett varaktigt medium. Om ändringen är obetydlig, till exempel mindre ändringar av flygtider, har resenären inte rätt till prisavdrag eller skadestånd. Vid väsentliga ändringar av resan ska resenären, om möjligt, erbjudas en alternativ resa eller rätt att säga upp avtalet utan avbeställningsavgift.


5.2.Ändring av priset

5.2.1. Arrangören får höja priset för resan om höjningen beror på ändringar i bränslekostnader, skatter och offentliga avgifter eller valutakurser.


5.2.2. Resans pris får höjas med ett belopp som motsvarar resenärens andel av den kostnadsökning som arrangören drabbas av. Rätt till prishöjning föreligger endast om kostnadsökningen sammanlagt överstiger 100 kronor per bokning.


5.2.3. Resans pris ska sänkas om arrangörens kostnader, av skäl som angivits ovan, minskar med sammanlagt minst 100 kronor per bokning. Arrangören får vid prissänkning göra avdrag för faktiska administrativa kostnader.


5.2.4. Arrangören ska så snart som möjligt underrätta resenären om prisförändringarna. Underrättelsen ska innehålla en motivering till ändringen och en uträkning.


5.2.5. Priset får inte höjas och behöver inte heller sänkas under de sista 20 dagarna före den avtalade avresedagen.


5.2.6. Arrangören kan i sina särskilda villkor avstå från rätten att höja priset enligt 5.2.1. I så fall behöver arrangören inte heller sänka priset enligt 5.2.3.


5.2.7.Wild Nature Fotoresor AB avstår från rätten att höja priset enligt 5.2.1, dock är ändringar i bränslekostnader och offentliga avgifter som så t.ex.nationalparksavgifter undantaga.


5.2.8.Minimiantal deltagare för genomförande av resa/workshop anges i resans/workshopens faktaruta. Om minimiantal ej uppnås kan resan ofta genomföras mot ett pristillägg istället för att ställas in. Om pristillägget överstiger 8 % av resans totalpris, äger resenären rätt att säga upp reseavtalet.


5.3.Resenärens rätt att säga upp avtalet utan avbeställningsavgift


5.3.1. Om resenären vill säga upp avtalet på grund av en väsentlig ändring, t.ex. om priset höjs med mer än 8% av paketresans totalpris, måste resenären meddela arrangören att avtalet sägs upp inom en av researrangören angiven skälig tid från det att arrangören informerade resenären om ändringen. Gör resenären inte det blir resenären bunden av det nya avtalet.


5.3.2. Om paketreseavtalet sägs upp ska arrangören utan onödigt dröjsmål och senast 14 dagar efter det att avtalet sades upp återbetala hela resans pris.


5.4.Arrangörens och resenärens rätt att säga upp avtalet vid oundvikliga och extraordinära händelser


5.4.1. Både arrangören och resenären har rätt att säga upp avtalet om genomförandet av paketresan eller transporten av passagerare till resmålet väsentligen påverkas av oundvikliga och extraordinära händelser på resmålet eller i dess omedelbara närhet. Med oundvikliga och extraordinära omständigheter avses till exempel allvarliga säkerhetsproblem som krig, terrorism, utbrott av allvarlig sjukdom eller naturkatastrofer. Resenären har i sådana fall rätt att säga upp avtalet utan att betala någon avbeställningsavgift. Om arrangören säger upp avtalet i enlighet med denna punkt har resenären inte rätt till skadestånd. Resenären har i sådana fall rätt till full återbetalning på det sätt som följer av 5.3.2.


5.4.2. Resenären har inte rätt att säga upp avtalet om de oundvikliga och extraordinära händelserna var allmänt kända vid tidpunkten när avtalet ingicks.


5.4.3.För att utreda om händelsen är av sådan allvarlig karaktär som ovan angivits ska sakkunniga svenska eller internationella myndigheter rådfrågas. Från och med 14 dagar innan avresa är en gällande avrådan från UD grund för uppsägning om avrådan omfattar tidpunkten för resenärens resa. En gällande avrådan från UD ska också anses utgöra grund för uppsägning om det i annat fall står klart att de omständigheter som ligger till grund för avrådan påverkar eller kommer att påverka resmålet vid tidpunkten för resenärens resa.


5.4.4.Arrangören förbehåller sig rätten att ställa in en resa/workshop innan avgång, pga. för få antal deltagare. Se vidare punkt 2.8. I en sådan situation återbetalas all betalning för resan/workshopen till deltagarna.


5.4.5. Arrangören är, oavsett anledning till inställandet av resa/workshop, ej skyldig att ersätta deltagare för utgifter såsom flygbiljetter, visum- och passkostnader, utrustning inför resan/workshopen eller andra utgifter som är relaterade till resan/workshopen.


6.ARRANGÖRENS ANSVAR FÖR PAKETRESANS GENOMFÖRANDE


6.1.Bristande genomförande

Om en resetjänst inte genomförs enligt avtalet ska arrangören avhjälpa felet inom skälig tid. Arrangören är dock inte skyldig att avhjälpa felet om det är omöjligt eller om avhjälpandet skulle medföra oproportionerliga kostnader. Om arrangören inte avhjälper felet kan resenären ha rätt till prisavdrag och skadestånd.


6.2.Väsentliga fel
6.2.1. Om efter avresan en väsentlig del av de avtalade tjänsterna inte kan tillhandahållas, ska arrangören om möjligt ordna likvärdiga eller minst likvärdiga alternativ utan extra kostnad för resenären. Kan arrangören inte erbjuda detta, får arrangören erbjuda alternativ av lägre kvalitet i förening med skäligt prisavdrag. Resenären får endast avvisa sådana alternativ om dessa inte kan anses vara jämförbara med dem som skulle tillhandahållits enligt avtalet eller om erbjudet prisavdrag inte kan anses vara skäligt.


6.2.2. Kan arrangören inte erbjuda något alternativ eller om resenären har rätt att avvisa sådana alternativ enligt 6.2.1., kan resenären ha rätt till prisavdrag och skadestånd.


6.2.3. Vid fel som väsentligen påverkar genomförandet av paketresan och som arrangören inte har avhjälpt inom skälig tid får resenären säga upp avtalet och kan även ha rätt till prisavdrag och skadestånd.


6.2.4. Kan arrangören inte erbjuda något alternativ eller om resenären har rätt att avvisa sådana alternativ enligt 6.2.1., eller om resenären har sagt upp avtalet enligt 6.2.3 har resenären rätt till likvärdig hemtransport utan onödigt dröjsmål och utan extra kostnad om paketresan innefattar transport och resenären befinner sig på resmålet.


6.3.Ändring av färdplan och förseningar
Ändring av färdplan kan komma att ske om så är tvunget. Väder, myndigheter, tillgång till ankringsplats, politiska förhållanden och andra faktorer kan framtvinga förändringar av resans-/workshopens färdplan. Flygbolag kan ändra sina flygtider eller linjesträckningar vilket också kan påverka resans-/workshopens färdplan, vilken därför alltid är preliminär. Att delta på denna typ av resa/workshop innebär att acceptera omständigheter över vilka inte researrangör kan råda. I och med att anmälan skett accepterar deltagaren detta faktum. Arrangören förbehåller sig rätten att företa ändringar av för resorna/workshops gällande avtalsvillkor, men gör alltid detta med deltagarens bästa som mål. Deltagare har ingen rätt till ersättning efter dylika ändringar av färdplan. Om en resa/workshop blir försenad, eller om en resas/workshops färdplan måste ändras på grund av dåligt väder, vägförhållanden, förseningar av transportfordon, staters intervention eller andra eventualiteter, som t.ex. konkurser och/eller strejker hos flyg- och transportbolag, som arrangören eller dess agenter ej råder över, är priset för dessa förseningar och ändringar ej inräknade i priset.


6.4.Ansvarsbegränsning
Arrangören, agenter och anställda kungör att de endast agerar som agenter för ägare, entreprenörer och leverantörer av transportmedel och alla därtill hörande rese- och workshopstjänster och tar inte på sig något ansvar för extra kostnad, personskada, förlust eller skada av tillhörigheter som är ett direkt resultat av naturkatastrof, försening, karantän, strejk, stöld, snatteri, terrorism eller annat som vi ej råder över. Ändringar i färdplanen kan göras för att anpassa resan/workshopen till omständigheterna. Vid deltagares sjukdom eller olycksfall, ombord eller iland, som kräver evakuering och/eller hemsändande av deltagare vilar betalningsansvaret för dessa tjänster helt hos deltagaren själv. Arrangören råder Er att teckna rese- och olycksfallsförsäkring för att täcka kostnader i en dylik situation. Om deltagaren inte har tecknat sådan försäkring, vilar betalningsansvaret fortfarande på deltagaren och arrangören avsäger sig allt ansvar.


7.OM PRISAVDRAG OCH SKADESTÅND
7.1. Prisavdrag utgår inte om arrangören kan visa att felet beror på resenären.


7.2. Resenären har inte rätt till skadestånd om arrangören visar att felet beror på resenären eller på tredje part som saknar anknytning till tillhandahållandet av resetjänster som ingår i paketresan, eller om felet beror på oundvikliga och extraordinära händelser.


7.3. Om felet beror på någon som arrangören har anlitat, är arrangören fri från skadeståndsansvar enligt dessa resevillkor endast om också den som arrangören har anlitat skulle vara fri enligt den bestämmelsen. Detsamma gäller om felet beror på någon annan i ett tidigare led.


7.4. Rätt till skadestånd på grund av att arrangören ställt in resan föreligger inte om arrangören visar att färre personer än ett i avtalet angivet minimiantal anmält sig till resan och resenären inom en i avtalet angiven tid skriftligen underrättas om att resan ställts in.
Meddelande om att en resa ställs in ska lämnas senast
– 20 dagar före avresa om resan varar längre än 6 dagar
– 7 dagar före avresa om resan varar mellan 2 och 6 dagar
– 48 timmar innan avresa om resan varar kortare än 2 dagar


7.5. Skadestånd enligt dessa villkor omfattar ersättning för ren förmögenhetsskada, personskada och sakskada. Resenären är skyldig att i möjligaste mån begränsa skadan.


7.6. Om inte annan begränsning följer av paketreselagen eller annan tvingande lagstiftning är arrangörens ansvar för skada begränsad till tre gånger paketresans pris. Denna begränsning gäller dock inte vid personskada eller vid skada som orsakats uppsåtligen eller av oaktsamhet.


8.REKLAMATION


8.1. Resenären får endast åberopa fel i de avtalade tjänsterna om denne inom skälig tid efter det att denne märkt eller bort märka felet underrättar arrangören eller återförsäljaren om felet. Detta ska ske snarast och om möjligt på resmålet. Vid fastställande av eventuellt prisavdrag eller ersättning för skador beaktas den tidpunkt då resenären reklamerat om ett sådant meddelande hade inneburit att arrangören kunde ha avhjälpt felet.


8.2. Utan hinder av punkt 8.1 får resenären åberopa fel om arrangören eller återförsäljaren har handlat grovt vårdslöst eller i strid mot tro och heder.


9.RESENÄRENS ANSVAR UNDER RESAN


9.1.Arrangörens anvisningar
Resenären är skyldig att följa de anvisningar för resans genomförande som lämnas av reseledaren eller av annan person som arrangören anlitar. Resenären är skyldig att respektera de ordningsregler som gäller för resan och på resmålet och uppträda så att medresenärer eller andra inte störs. Om resenären på ett väsentligt sätt bryter mot detta, kan arrangören häva avtalet utan att resenären har rätt till ersättning eller återbetalning.


9.2.Resenärens ansvar för skada
Resenären är ansvarig för eventuellt skadestånd i anledning av skada som resenären genom vårdslöshet vållar arrangören.


9.3.Resenärens ansvar för formaliteter


9.3.1. Resenären är själv ansvarig för att iaktta nödvändiga formaliteter för resans genomförande, som till exempel innehav av giltigt pass, visum, vaccinationer, och försäkring.


9.3.1.1.Arrangören råder deltagare att teckna reseförsäkringsom även inkluderar sjuktransporter både på plats och hem. Även avbeställningsskydd rekommenderas ifall en situation uppstår då Ni blir tvungen att avbeställa resan/workshopen.


9.3.1.2.För att delta i en resa/workshop med oss måste Ni ha allmänt god hälsa. Det är viktigt att deltagare med medicinska besvär och deltagare med krav på speciell kosthållning meddelar arrangören om detta innan resan. Rådfråga oss om resan/workshopen ställer höga krav på Er hälsa och om den passar Er eller inte. Reseledaren/Workshopledaren har rätt att förklara en deltagare oförmögen att genomföra resan/workshopen vid valfri tidpunkt under resan/workshopen, om han anser att deltagarens hälsa ej motsvarar kraven eller om deltagaren äventyrar sin egen och/eller andra deltagares säkerhet. Återbetalning sker inte vid ett dylikt tillfälle. Genom att betala anmälningsavgiften intygar deltagaren att han/hon ej lider av fysiska eller psykiska besvär som skulle kunna utsätta denne och/eller andra deltagare för fara under resan/workshopen.


9.3.2. Resenären ska för samtliga i paketresan ingående transporttjänster ha avslutat check-in i enlighet med resplan eller annan anvisning från arrangören eller transportören.


9.3.3. Resenären är själv ansvarig för alla kostnader som uppkommer på grund av brister i nämnda formaliteter, till exempel hemtransport till följd av avsaknad av pass, om inte bristerna orsakats av felaktig information från arrangören eller återförsäljaren.


9.3.4. Resenären ansvarar för att ta del av information som tillhandahållits av arrangören.


9.4.Avvikande från arrangemanget
Resenär som efter det att resan påbörjats avviker från arrangemanget är skyldig att meddela detta till arrangören eller dennes representant.


10.ARRANGÖRENS SKYLDIGHET ATT TILLHANDAHÅLLA ASSISTANS
Om resenären befinner sig i svårigheter under resan är arrangören skyldig att utan onödigt dröjsmål ge lämplig hjälp. Sådan hjälp kan till exempel vara information om hälso- och sjukvårdstjänster, lokala myndigheter och konsulärt stöd. Arrangören har rätt att ta ut en skälig avgift för sådan hjälp om situationen orsakats uppsåtligen eller av oaktsamhet från resenärens sida.


10.TVISTLÖSNING
Parterna bör försöka lösa tvist som gäller tolkningen eller tillämpningen av avtalet på egen hand. Om parterna inte kan enas, kan tvisten prövas av Allmänna reklamationsnämnden (ARN), Box 174, 101 23 Stockholm, www.arn.se, eller av allmän domstol. En tvist kan även prövas via EU-kommissionens onlineplattform: http://ec.europa.eu/odr.


11.Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302


De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.


Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Arrangören kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har arrangören enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om de hamnar på obestånd.


Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302 läser du här.