Det gömda Himalaya - fotoresa och vandring i Nepal

- Upptäck landskapet, djuren och kulturen  

Följ med på en unik fotografisk upplevelse till några av världens högsta toppar och mytomspunnen natur. Längs med Himalayas sluttningar vandrar vi genom subtropisk skog, över floder och vattenfall medan vita bergstoppar reser sig framför oss. Vi rör oss sakta högre upp bland bergen tills vi når trädgränsen och spektakulära vyer över 8000 meter höga berg ligger framför oss. Längs med bergskammen seglar mäktiga gamar på vindarna och djupt nere i dalarna kan vi ana små byar och bergssamhällen, det är här vi vi hittar våra motiv och utvecklar våra fotografiska kunskaper med ledning av Himalaya-fotografen Jonathan Stenvall/N

Fotoresan innehåller bland annat: 


  • 5 dagars vandring men boende på mysiga lodger  
  • Fokus på kultur två av Nepals största 
  • Fotografera ugglor och Guldschakal i lokalt naturreservat
  • Spekatkulära vyer över Himalayas toppar
  • Svensktalande och lokala guider 
  • Individuell handledning
  • Tips, trix och feedback från prisvinnande naturfotograf

Tidigt på morgonen väcks vi ur våra sängar av en kopp varm te, vi rör oss ut i den kyliga bergsluften för att uppleva dagens första solstrålar på dem vita topparna som reser sig på andra sidan dalgången. Nedanför oss fyller tät dimma dalgången och på himlen syns några av nattens sista stjärnor. Med våra kameror i högsta hugg får bergen liv när gryningens ljus färgar dem i varma toner av orange och rött. Det är här på 3600 meter över havet som vi fångar Himalayas spektakulära landskap och kultur på ett fotografiskt äventyr över 12 dagar med lärande och upplevelse i fokus.


Boende och mat

I kathmandu och Pokhara kommer vi bo på hotell och äta bekvämt på restauranger i närområdet. Under vandringen kommer vi spendera nätterna på Tehus. Tehus ägs ofta av en familj som bor uppe i bergsområdet längs med vandringsleden och erbjuder mat och sovrum av enkel med väldigt mysig karaktär. Maten som erbjuds här består av både lokala rätter och västerländska alternativ.


Natur och kultur

Det är svårt att hitta en mer storslagen natur på jorden än Himalayas vita toppar, det är dock långt ifrån allt som Himalaya har att bjuda på. Djupa dalgångar med klarblå floder, täta tempererade regnskogar och små pittoreska bergsbyar präglar Himalayas lägre sluttningar. Vi kommer även spendera tid i huvudstaden kathmandu samt den mycket kulturella stadsdelen Patan fylld av tempel och buddistiska monument belägen i Kathmandu-dalen.


Workshop

Resan är skräddarsydd så du ska få dem bästa fotografiska förutsättningarna att fånga Himalaya men också utveckla din fotografering och lära dig nya kreativa tekniker för att fånga mäktiga bergslandskap. Under ledning av fotograf Jonathan Stenvall kommer du få tips, råd och personliga handledning under resan. Under resans gång kommer vi ha inslag av både fotografisk teori och praktiska övningar med mål att ta din fotografering till nästa nivå.


Svårighet och Vandring

Vår vandring går genom Mardi himal i skuggan av det mäktiga Annapurna massivet med högsta topparna över 8000 meter. Vi är på plats sen höst efter monsunen slut då vyerna vanligtvis är som allra bäst, vi kommer kunna njuta av klara krispiga morgnar och varma behagliga dagar genom bördiga skogsklädda sluttningar. Vandringen är en av de lättare då vi aldrig kommer nå över 4000 meter och rankas vanligtvis som lätt till medel. Med det sagt är det ändå alltid krävande att vandra i Himalaya men de flesta oavsett ålder eller erfarenhet kommer kunna klara etapperna förutsatt att man förbereder sig rätt inför vandringen och är skadefri. Delar av packningen kommer vi få hjälp med så vi endast behöver bära en lättare dagsväska med kamerautrustning. Kontakta oss om du har frågor eller osäkerheter kring vandringens svårighetsgrad.
Jonathan Stenvall/N

Fotograf och kurs/reseledare

Jonathan har sedan 16 års ålder haft egna kurser och föreläsningar runt om i Norden och driver sedan 2021 Fotokurser Stockholm och Nordiska fotokurser. Han är meriterad fotograf och utbildad vandringsguide i Nepal samt ambassadör för kameramärket OM-system.


www.jonathanstenvall.com

Praktisk info


Resans start och avslut: Tribhuvan flygplats, Kathmandu 


Datum och tid: 26/10 - 6/11 2024


Tillgänglighet: Resans vandring går över bitvis krävande terräng. Du behöver en grundläggande kondition och vara väl förberedd. Vi kommer få hjälp med att bära packning och sova på lodger / tehus. Läs mer ovan under ''svårighet och vandring''. 


Antal deltagare: Min 6 - Max 14


Pris: 29 995 SEK


Ingår i priset:

Boende på hotell och tehus alla nätter, frukost alla dagar, samtliga måltider under vandringen, lokala guider, bärhjälp, alla tillstånd, fotoworkshop, inrikes transport


Ingår inte i priset:

Flyg till och från nepal, visum, lunch och middag i Kathmandu och Pokhara. Utgifter av personlig karaktär, Reseförsäkring


Betalning: sker på faktura. 

Resans program


26/10 Dag 1 kathmandu 1300 m.ö.h

Ankomst till vårt i hotell i Kathmandu, vi har tillsammans en introduktion till det kommande äventyret och du får tid att förbereda och köpa in den sista utrustningen. Under kvällen åker vi tillsammans till Swayambudnath, ett tempel och buddistisk stupa på toppen av ett trädklätt berg som reser sig högt över Kathmandus brus. Här uppe finns en stor del av stadens urbana makak population som vi fotograferar medan solen går ned över topparna som omger Kathmandu dalen. Har vi tur får vi redan nu se några av Himlayas höga 8000 meters toppar långt bort i fjärran. Vi avslutar dagen med gemensam middag och samkväm.


27/ 10 Dag 2 Kathmandu - Pokhara 800 m.ö.h

Tidigt på morgonen går vi ombord på en buss som på slingriga vägar tar oss genom centrala Nepals landskap av höga berg och djupa dalar. Vi stannar till och äter lunch på Royal Beach camp intill floden Trisuli innan vi fortsätter till staden pokhara, vår utgångspunkt till Himalaya. Vi kommer fram på eftermiddagen / kvällen och bor intill vackra Phewa sjön. Vi tar en promenad i solnedgången längs med sjön innan middag och läggdags.


28/10 Dag 3 Pokhara - Australian camp 2060 m.ö.h

Efter frukost färdas vi norrut med vyer över några av världens högsta berg. Vi börjar vår vandring genom bördiga sluttningar och täta skogar. Vi tar oss upp till Australian camp på ca 2000 meter över havet där vi övernattar på ett mysigt tehus. Vi tar alla tillfällen vi kan få att utforska området fotografiskt och kombinerar vandringen med teori och praktiska fotouppgifter.


29/10 Dag 4 - Australian camp - Low camp 3050 m.ö.h

Vandringen fortsätter och naturen övergår till en tät rhododendronskog samtidigt som vi tar oss högre upp i bergskedjan. Makalösa vyer över Annapurna och det kända ’’Fish tail’’ berget skymtar genom lövverket. Vi vandrar hela dagen och tar oss upp ända till 3000 meter över havet, självklart med kamerorna i högsta hugg.


30/10 Dag 5 - Low camp - High camp 3600 m.ö.h

Vi vaknar tidigt för att se solens första strålar träffa några av jordens högsta toppar, efter vår fotograferings session äter vi en varm frukost innan avfärd mot high camp. Vandringen tar oss längst en hög bergsrygg med spektakulära vyer åt alla håll. Vi anländer till High camp tidigt på eftermiddagen. Vi äter ett mål mat och förbereder inför gyllene timmen när ljuset på bergen är som allra bäst.


31/10 Dag 6 - High camp - View point - High camp 3600 m.ö.h

Vi vaknar tidigt och tar oss ytterligare några hundra meter upp. Här njuter vi av soluppgången och vandringens bästa vyer. Vi spenderar hela dagen i området kring high camp där vi utvecklar vårt bildspråk och lär oss hur vi på bästa sätt fångar landskapet. Vi övernattar nere på high camp.


1/11 Dag 7 - High camp - Forest camp 2540 m.ö.h

För dem som vill ger vi oss ut på ännu en gryningsfotosession innan vi efter frukost lämnar high camp. Vi jobbar oss ned till Forest camp där vi vilar ut på lägre altitud och spenderar natten på 2540 m,ö.h.


2/11 Dag 8 - Forest camp - Pokhara

Efter frukost fortsätter vi sista biten ner till vår upphämtningsplats där vi blir körda i jeepar tillbaka till Pokhara, övernattning på hotell intill sjön.


3/11 Dag 9 - Pokhara, vilodag

Efter en lång vandring på hög höjd får vi idag en chans att vila ut och utforska staden på egen hand. Hyr en båt, upplev sjöns tempel eller vila ut på hotellrummet. Vi ses på kvällen för gemensam middag och samkväm.


4/11 Dag 10 - Pokhara - Kathmandu 1300 m.ö.h

Vi flyger inrikes tillbaka till Kathmandu, från flygplatsen blir vi körda till vårt hotell i Kathmandu dalen. Vi kommer få chans att besöka flera tempel samt ett naturreservat med Guldschakal och flera arter av ugglor. 


5/11 Dag 11 - Kathmandu 

Nu börjar det bli dags att knyta ihop säcken och gå igenom resans bilder tillsammans. Du kommer få lära dig mer om redigering i Adobe photoshop och Lightroom och vi avslutar med en gemensam bildvisning. Under dagen kommer det även finnas tid för egen fotografering. Vi återsamlas på kvällen för gemensam middag på hotelltaket.


6/11 Dag 12 - Kathmandu - Tribhuvan

Transfer till flygplatsen och avfärd mot Sverige.

Boka nedan

 
 
 
 
JA
 
 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

DINA RÄTTIGHETER Standardinformationsformulär: De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Nordiska fotokurser kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt. Dessutom har Nordiska fotokurser, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.


Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor 


Villkor för din bokning 


Du som deltagare/kund på en resa eller workshop ansvarar själv för ta med dig kamerautrustning samt kläder utefter väderförutsättningar. Nordiska fotokurser ansvarar inte för eventuella skador på kamerautrustning eller övriga egendomar då detta ska täckas av ditt försäkringsbolag. Som kund/deltagare ansvarar också för att vara i rätt tid på angiven plats under resans start samt hållpunkter.  


Det är ditt ansvar som deltagare/kund att kontrollera att din transport överensstämmer med resans/workshopens start och slut. Reseförsäkring ingår inte i Nordiska fotokursers resor utan det är kunden/deltagarens ansvar att erhålla giltig reseförsäkring. 


Bindande Avtal


Avtalet blir bindande för parterna efter genomförd betalning av anmälningsavgift.


Betalningsvilkor


Arrangören tar ut en anmälningsavgift om 20 % av arrangemangets pris vid fotoresor, för kortare kurser eller workshops som sträcker sig över max 3 dagar betalas hela summan vid bokning. Delbetalningsmöjligheter finns på utvalda arrangemang.  Anmälningsavgiften ska betalas mot faktura inom 30 dagar efter bokning. Resterande del av resans pris ska betalas mot faktura senast två månader före avresa. Vid bokning av resa nära inpå avresa ska hela resans pris betalas i samband med anmälan.Avbokning (Fotoresor som sträcker sig över 2 nätter eller längre)


Avbokning av din resa/workshop sker skriftligen till info@nordiskafotokurser.se, Nordiska fotokurser har rätt att ta ut en avbokningsavgift efter följande:


Vid avbokning 6 månader innan avresa återbetalas hela beloppet, även inbetald anmälningsavgift 


Vid avbokning senare än 6 månader, men tidigare än 91 dagar före arrangemangets start uttages en avbokningsavgift på 50 % av hela resans pris.


Vid avbokning senare än 91 dagar, men tidigare än 61 dagar före arrangemangets start uttages en avbokningsavgift på 80 % av hela resans pris.


Vid avbokning 60 dagar före avresa eller senare debiteras full kostnad för resan.


Avbokning (Fotoresor 1-2 dagar eller kortare)


Avbokning av din resa/workshop sker skriftligen till info@nordiskafotokurser.se, Nordiska fotokurser har rätt att ta ut en avbokningsavgift efter följande:


Vid avbokning 2 månader innan start återbetalas hela beloppet, även inbetald anmälningsavgift


Vid avbokning senare än 2 månader men tidigare än 31 dagar före arrangemangets start uttages en avbokningsavgift på 50 % av hela kursens pris.


Vid avbokning 30 dagar före kursstart eller senare debiteras full kostnad för arrangemanget.Vid avbokning av arrangemanget/resan/workshopen ersätter Nordiska fotokurser inga inköp som kunden / deltagaren gjort med anledning av resan som flygbiljetter eller andra resekostnader. Alla kunder/ deltagare rekommenderas att alltid inneha ett giltigt avbokningsskydd. 
Rätt att ställa in resa vid för få bokningar


För varje arrangemang/resa/workshop sätts ett minimumantal på deltagare för att resan ska kunna genomföras. Minimumantalet för varje enskild resa framgår i resebeskrivningen. Nordiska fotokurser har rätt att ställa in arrangemanget/resan om deltagarna inte uppnår minimumantalet. Kunden erhåller du full återbetalning av resans pris.


Vid avbokning av arrangemanget/resan/workshopen ersätter Nordiska fotokurser inga inköp som kunden / deltagaren gjort med anledning av resan som flygbiljetter eller andra resekostnader. Alla kunder/ deltagare rekommenderas att alltid inneha ett giltigt avbokningsskydd.Inställd resa av övriga anledningar


Arrangören förbehåller sig rätten att ställa in resa, om resan inte kan genomföras på grund av annan orsak utanför arrangörens kontroll, t.ex. akut sjukdom hos reseledare/guide. Resenär som bokat resa har därvid rätt till återbetalning av det som betalats. Arrangören ansvarar inte för eventuella inköp som resenär gjort med anledning av resan, t.ex. bokade flygbiljetter. Resenär rekommenderas därför att alltid boka avbokningsbar flygbiljett eller avbokningsskydd.


Hälsa


Kunden/deltagaren ansvarar för att va vid tillräcklig god kondition och hälsa för att kunna delta i arrangemangets olika delar vilket t.e.x kan innefatta vandringar i krävande terräng. Hur krävande varje enskild resa är framgår i resebeskrivningen.