Vinterfåglar och frusna landskap - Södra fjällen 2025

Fåglar och vinterlandskap i en värld av is och snö

Upplev Sveriges sydligaste fjällmassiv när vintern fortfarande har sitt grepp om nationalparken. Vi bor tillsammans på ett mysigt vandrarhem vid Fulufjällets fot med gångavstånd till mäktiga fjällvidder, urskog och Sveriges högsta vattenfall som nu är täckt i is. Mycket fokus kommer ligga på den karakteristiska fjällfågeln lavskrikan som visar sig på flera platser i området och är känd för sin närhet till människan. I kombination med snöklädda grenar, magiskt vinterljus och en erfaren guide som känner till platser både i parken och utanför där vi kan möta på dem kommer vi få goda förutsättningar att bli kreativa med fåglarna.  


Vi reser i liten grupp om max 6 deltagare för att alla ska kunna få personliga handledning samt goda lägen på fåglarna. 


Fulufjället med omnejd

Fulufjället med omgivningar bjuder på ett varierat fjällandskap med forsar, urskog och fjälltoppar. Under vår vistelse kommer vi fotografera fjällens vinterlandskap som under denna tid är relativt lättillgänglig trots stora mängder snö. Vi kommer att göra flera besök in i nationalparken men också besöka omgivande fjällmassiv. Vi blandar teori med praktiska genomgångar samt bildsamtal och feedback i vår konferenslokal på boendet.


Vinterfåglar 

Vintern är en tacksam tid att fotogrfera fåglar på då många är relativt stationära och livet kretsar till stor del kring födotillgången. Många fåglar samlas därför vid fågelmatningar där vi med lätthet kan fotografera dem. Vi kommer också utforska fjällmiljöerna där riporna bor med hjälp av våra snöskor. Att fotografera vita ripor i ett storlaget fjälllandskap är få förunnat och en underbar upplevelse. 


Lavskrikan

Lavskrikan är en karaktärsfågel för fjällvärldens gammelskog och har med sin oskygga närvaro blivit en favorit för många. Fulufjället är en av Sveriges bästa lokaler för lavskrika och vi kommer med stor sannolikhet kunna få den på nära håll och fånga lavskrikan i sin vackra skogsmiljö.


Workshop 

Vi blandar fotografering med Teoripass och redigering i vår konferenssal på boendet. Du kommer få lära dig att fotografera natur och fågelbilder med känsla där vi försöker utnytta vinterljuset och


Boende

Vi bor på ett mysigt vandrarhem med Fulufjällets nationalpark direkt utanför fönstret omgiven av vacker fjällurskog. Med ett stenkast till fjället kan vi med lätthet vara ute i både gryning och skymning och alltid ha nära till en varm måltid eller vår konferenslokal. Vi kommer äta alla våra måltider på vandrarhemmet förutom när vi är ute på fjället då vi kommer att få plocka vårt eget lunchpaket från vandrarhemmet. Rummen är dubbelrum av enkel karaktär, vi kan erbjuda enkelrum på förfrågan mot en extra kostnad, kontakta oss på info@nordiskafotokurser.se 


Tillgänglighet och snöskor 

Vi kommer att vandra genom både urskog och fjällvidder under våra dagar i området. Vi kommer ha möjlighet att använda snöskor när vi vandrar i fjäll och skogsmiljö, det gör att vi kan komma åit motiv och vyer som annars är svårtillgänliga under denna årstid. Att vandra med snöskor och kul och lätt, man får snabbt in tekniken och vi kommer inte gå några längre sträckor i snöskorna. Terrängen kan vara bitvis krävande även fast vi framförallt kommer följa iordninggjorda stigar och leder. Du behöver vara beredd på långa dagar men mycket fotografi under tidiga morgnar och sena kvällar. 

Fotoresan innehåller bland annat: 


  • Sveriges högsta vattenfall i is
  • Workshop i naturfotografi
  • fjällmiljö i vinterskrud 
  • Lavskrikor på nära håll
  • Vandring genom urskog med snöskor 
  • Omgivande fjällmasiv med gömda pärlor 
  • Goda chanser för nattfoto 
  • Feedback och teori från kursledaren

Schema*:


Fredag den 24 september:

  • Samling kl: 12.00 på vandrarhemmet.
  • Bildvisning och genomgång av vad fotoresan kommer innehålla
  • Vi beger oss ut i Fulufjällets Nationalpark där vi vandrar genom urskog till Sveriges högsta vattenfall. Kanske kan vi även fånga lavskrikor på bild.
  • Middag på vandrarhemmet
  • Teoripass
  • Eventuellt nattfoto om vädret tillåter för de som vill


Lördag den 25 september:

  • Soluppgång och fågelfotografi
  • På förmiddagen vandrar och fotograferar vi i Fulufjällets Nationalpark
  • Lunch ute i naturen (lunchpaket)
  • På eftermiddagen åker vi till ett närliggande fjäll för att fotografera ripor, lavskrika och fjällvidderna i solnedgång
  • Middag på vandrarhemmet
  • Eventuellt nattfoto om vädret tillåter för de som vill


Söndag den 26 september

  • Fotografera soluppgången i Fulufjällets Nationalpark för de som vill
  • Frukost på vandrarhemmet
  • Redigering, urval, bildvisning och feedback i konferenslokalen
  • Avslutningslunch på vandrarhemmet


*Schemat kan komma att ändras med kort varsel beroende på väder och andra oförutsägbara händelser.




Praktisk info


Kursledare: Jonathan Stenvall/N


Plats: Fulufjället, Dalarna  med omgivningar 


Datum: KOMMER SNART


Förkunskaper: En fördel om du har grundläggande exponeringskunskaper (bländare, slutare och ISO). Kontakta kursledaren om du har frågor!


Utrustning: Digital systemkamera, gärna med normalzoom mellan 20-70mm och telezoom med brännvidd från 200mm och uppåt. Kontakta kursledaren om du har frågor om detta!


Antal deltagare: 4-6 personer


Pris: 7995 SEK


Detta ingår: 

  • Boende två nätter i delat dubbelrum (kontakta oss om du vill boka ett enkelrum för en extra kostnad)
  • Middag fredag och lördag
  • Frukost lördag och söndag
  • Lunch lördag och söndag
  • Teorigenomgångar, fotovandringar, feedback och guidning till de bästa fotoplatserna av kursledaren

Boka nedan

Du kan också mejla din bokning till info@nordiskafotokurser.se


När du bokat kommer du inom 24h få ett bekräftelsemejl, får du inget mejl så hör av dig på Tel 072 164 27 80

 
 
 
 
 
 

Resevillkor 


Villkor för din bokning 


Du som deltagare/kund på en resa eller workshop ansvarar själv för ta med dig kamerautrustning samt kläder utefter väderförutsättningar. Nordiska fotokurser ansvarar inte för eventuella skador på kamerautrustning eller övriga egendomar då detta ska täckas av ditt försäkringsbolag. Som kund/deltagare ansvarar också för att vara i rätt tid på angiven plats under resans start samt hållpunkter.  


Det är ditt ansvar som deltagare/kund att kontrollera att din transport överensstämmer med resans/workshopens start och slut. Reseförsäkring ingår inte i Nordiska fotokursers resor utan det är kunden/deltagarens ansvar att erhålla giltig reseförsäkring. 


Bindande Avtal


Avtalet blir bindande för parterna efter genomförd betalning av anmälningsavgift.


Betalningsvilkor


Arrangören tar ut en anmälningsavgift om 20 % av arrangemangets pris vid fotoresor, för kortare kurser eller workshops som sträcker sig över max 3 dagar betalas hela summan vid bokning. Delbetalningsmöjligheter finns på utvalda arrangemang.  Anmälningsavgiften ska betalas mot faktura inom 30 dagar efter bokning. Resterande del av resans pris ska betalas mot faktura senast två månader före avresa. Vid bokning av resa nära inpå avresa ska hela resans pris betalas i samband med anmälan.


Vid hård väder eller oförutsägbara händelser 


Om hårt väder eller andra oförutsägbara händelser leder till att båten inte kan ta sig till Gotska sandön kommer resan att flyttas fram och du som deltagare får möjlighet att boka om till framtida tillfällen (höst/vår). Du har inte rätt att kräva inbetald reseavgift tillbaka. 



Avbokning (Fotoresor som sträcker sig över 2 nätter eller längre)


Avbokning av din resa/workshop sker skriftligen till info@nordiskafotokurser.se, Nordiska fotokurser har rätt att ta ut en avbokningsavgift efter följande:


Vid avbokning 6 månader innan avresa återbetalas hela beloppet, även inbetald anmälningsavgift 


Vid avbokning senare än 6 månader, men tidigare än 91 dagar före arrangemangets start uttages en avbokningsavgift på 50 % av hela resans pris.


Vid avbokning senare än 91 dagar, men tidigare än 61 dagar före arrangemangets start uttages en avbokningsavgift på 80 % av hela resans pris.


Vid avbokning 60 dagar före avresa eller senare debiteras full kostnad för resan.


Avbokning (Fotoresor 1-2 dagar eller kortare)


Avbokning av din resa/workshop sker skriftligen till info@nordiskafotokurser.se, Nordiska fotokurser har rätt att ta ut en avbokningsavgift efter följande:


Vid avbokning 2 månader innan start återbetalas hela beloppet, även inbetald anmälningsavgift


Vid avbokning senare än 2 månader men tidigare än 31 dagar före arrangemangets start uttages en avbokningsavgift på 50 % av hela kursens pris.


Vid avbokning 30 dagar före kursstart eller senare debiteras full kostnad för arrangemanget.



Vid avbokning av arrangemanget/resan/workshopen ersätter Nordiska fotokurser inga inköp som kunden / deltagaren gjort med anledning av resan som flygbiljetter eller andra resekostnader. Alla kunder/ deltagare rekommenderas att alltid inneha ett giltigt avbokningsskydd. 




Rätt att ställa in resa vid för få bokningar


För varje arrangemang/resa/workshop sätts ett minimumantal på deltagare för att resan ska kunna genomföras. Minimumantalet för varje enskild resa framgår i resebeskrivningen. Nordiska fotokurser har rätt att ställa in arrangemanget/resan om deltagarna inte uppnår minimumantalet. Kunden erhåller du full återbetalning av resans pris.


Vid avbokning av arrangemanget/resan/workshopen ersätter Nordiska fotokurser inga inköp som kunden / deltagaren gjort med anledning av resan som flygbiljetter eller andra resekostnader. Alla kunder/ deltagare rekommenderas att alltid inneha ett giltigt avbokningsskydd.



Inställd resa av övriga anledningar


Arrangören förbehåller sig rätten att ställa in resa, om resan inte kan genomföras på grund av annan orsak utanför arrangörens kontroll, t.ex. akut sjukdom hos reseledare/guide. Resenär som bokat resa har därvid rätt till återbetalning av det som betalats. Arrangören ansvarar inte för eventuella inköp som resenär gjort med anledning av resan, t.ex. bokade flygbiljetter. Resenär rekommenderas därför att alltid boka avbokningsbar flygbiljett eller avbokningsskydd.


Hälsa


Kunden/deltagaren ansvarar för att va vid tillräcklig god kondition och hälsa för att kunna delta i arrangemangets olika delar vilket t.e.x kan innefatta vandringar i krävande terräng. Hur krävande varje enskild resa är framgår i resebeskrivningen.